Temadag egenmakt hos Psykosvård Nordost

Psykosvård Nordost (PNO) anordnade torsdagen 14 april 2016 för fjärde året ett öppet hus för sina brukare och för sin personal. Olika brukare och även personal från brukarföreningen Gyllenkroken spelade upp kända artisters men också egenkomponerad musik och läste egenskrivna dikter under öppningsceremonin.

Projektanställda patienten Anna-Karin Engqvist och projektledaren och fysioterapeuten Malin Odenhall hoppas att dagen gav fler möjligheter till egenmakt i patienternas liv.  

Fysioterapeuten Malin Odenhall agerade projektledare för årets upplaga av det öppna huset.

–Det öppna huset är en dag vi skapat för att brukare och personal ska kunna samlas en gång om året kring olika teman, säger Malin. Det har varit ämnen som hälsa, kultur, delaktighet och i år låg betoningen på egenmakt.

Anna-Karin Enqqvist-Jonsson, brukare och anställd i ett Arvfonds-projekt för Mänskliga Rättigheter (MR), var också med om att få dagen till stånd.

–Jag, Malin (Odenhall) och en annan tjej satt och pratade lite löst på en av PNO:s verksamheter, en kroppskännedomsgrupp, säger Anna-Karin. Jag fick tanken på att en temadag om egenmakt kunde vara något positivt. Det är viktigt att människor känner att de kan påverka och ta plats i sina liv.

Få folk att känna sig OK

Människor med psykisk ohälsa kommer ofta inte till sin rätt. Vi vill att den här dagen ska kunna få också denna grupp att våga stå upp för sig själva och känna att de är OK som de är.

PNO hade varit med i ett projekt med Rättighetskansliet Västra Götalandsregionen för att försöka implementera de mänskliga rättigheterna i psykiatrin. Detta resulterade i en film med bland annat personal och brukare som visades upp denna dag. På det öppna huset fanns det också fotografier som brukarna tagit. En tjej hade skrivit dikter och text till musik. Det blev workshops i kreativt  skapande och i kroppskännedom. Det presenterades texter och föredrag om egenmakt. Olika brukarföreningar som Fontänhuset och de offentliga aktivitetshusen i nordöstra Göteborg berättade om hur brukarna kan forma sina dagar där.

PNO bjöd på en lagom kryddstark och ytterst god linssoppa och en fantastisk smulpaj med vaniljsås till lunch.

Allas mänskliga rättigheter

Studiecirkelledaren Mim Sörensson från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg (NSPHiG) talade eldigt och kraftfullt om de lagar och FN-konventioner som ger oss moraliska och vissa juridiska rättigheter. 

–Bara genom att födas har vi alla lika rätt till respekt, sade Mim flera gånger. Det finns heller inget normalt på individnivå. Normalt är bara ett statistiskt begrepp över var olika personer befinner sig i en grupp. Hur många medelsvenssons med 2,5 barn finns det?

Anna-Karin tyckte att det var stärkande att vara med om det öppna huset. Både hon och Malin tycker att dagen var full av positiv energi. De hoppas att några fler fick känslan av att de kunde skaffa sig mer egenmakt i sina liv.

Text och foto: Oskar Brandt

uiqt|wB{}{ivvi5sw%vikqkH%vozmoqwv5{m{}{ivvi5sw%vikqkH%vozmoqwv5{muiqt|wBitjmz|5itjmz|{{wvH%vozmoqwv5{m4itjmz|5itjmz|{{wvH%vozmoqwv5{m