Nyheter

 • ​För tidigt födda slipper påfrestande transporter tack vare nya lokaler

  13 maj 2015

  Nu är neonatalvårdens nya lokaler invigda och i september samlas alla vårdplatser till för tidigt födda och svårt sjuka nyfödda barn på Östra sjukhuset. Därmed minskar smittrisken, behovet av påfrestande transporter och föräldrarna blir mer delaktiga.

 • Ska man sola eller inte?

  12 maj 2015

  Det är en fråga du kommer få svar på måndagen den 18 maj under en föreläsningskväll på Göteborgs stadsbibliotek. Mellan 17.00–19.30 får du ta del av flera spännande föreläsningar om hudcancer och solvanor på Trappscenen i biblioteket.

 • Webb-tv: Startskottet för nybygget på barnsjukhuset

  06 maj 2015

  Barnreportern Carl rapporterar från första spadtaget på tillbyggnaden på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Häng med när han intervjuar sjukhusdirektör Barbro Fridén, tittar på ballongsläppet och tar reda på hur den nya byggnaden ska se ut.

 • Det första lilla spadtaget mot ett stort lyft för barnsjukvården

  06 maj 2015

  Nu är Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett spadtag närmare ett nytt toppmodernt barnsjukhus. På tisdagen startade arbetet med byggnaden som ska samla all högspecialiserad barnsjukvård under ett tak.

 • Nystartat webbforum hjälper personer med kommunikationssvårigheter

  29 april 2015

  Det finns en djungel av nätbaserade kommunikationshjälpmedel men svårt att få grepp om utbudet. Nu ska det bli lättare att hitta rätt på nätet för de personer som behöver stöd i sin kommunikation. Sandra Derbring på DART, berättar mer om webbforumet.

 • Specialteam ska hjälpa vården att fånga upp utsatta barn

  24 april 2015

  Nu ska sjukvården bli bättre på att fånga upp barn som far illa. Sedan årsskiftet har barnskyddsteamet i uppdrag att stötta och utbilda vårdpersonal runt om i regionen. Och att specialteamet verkligen behövs visar en nyligen genomförd enkätundersökning.

 • ”En kris går aldrig att springa ikapp”

  16 april 2015

  Catharina Jacobsson är tjänsteman i beredskap på sjukhuset (TIB), vars uppdrag är att hantera kriser på sjukhuset. Inom en timme ska hon vara beredd att leda arbetet vid en större kris eller katastrof.

 • Per Lindnér

  ​Nytt matchningsprojekt ska ge fler njurtransplantationer

  04 april 2015

  Genom att matcha levande njurdonatorer med andra personer än dem de ursprungligen tänkt donera sin njure till hoppas svensk sjukvård nu kunna öka antalet njurdonationer. Allt tack vare ett nationellt samarbete och ett avancerat datasystem.

 • ​Medicinakuten på Mölndals sjukhus blir kvar

  31 mars 2015

  Det kommer inte att bli någon flytt av medicinakutverksamheten på Mölndals sjukhus. Det beslutade Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse den 27 mars, samtidigt som den gav klartecken för tre andra utredningar.

 • Succé för satsning på nyexaminerade sjuksköterskor

  23 mars 2015

  Sahlgrenska Universitetssjukhusets satsning på kliniskt basår för nyexaminerade sjuksköterskor har gått över all förväntan. Över 120 sjuksköterskor har redan rekryterats till första omgången, mer än dubbelt så många mot vad man hade hoppats på.

 • Ny utställning på Medicinhistoriska museet ställer frågor om tingens betydelse

  20 mars 2015

  Den 24 mars öppnas dörrarna till Medicinhistoriska museets nya utställning Ut ur bilden, in i rummet. Utställningen ger en inblick i vad ett museum gör; vilka föremål som samlas och vårdas, vad som väljs ut att visas upp och varför.

 • Skottlossningen på Hisingen - (Uppdaterad 13:00, tillstånden gäller resten av dagen)

  19 mars 2015

  I onsdags kväll inträffade en skottlossning på Hisingen och ett antal personer skadades och fördes till sjukhuset för vård. 8 personer vårdas för sina skador på sjukhuset som de fick i samband med skottlossningen.

 • Ett spadtag närmare nytt forskningscentrum på Mölndals sjukhus

  17 mars 2015

  På tisdagen togs första spadtaget till R-huset på Mölndals sjukhus. Tanken är att forskning om rörelseorganens sjukdomar och den kliniska vardagen med patienter ska mötas under ett och samma tak.

 • ​Rekordår för transplantationer

  03 februari 2015

  2014 blev ett rekordår för transplantationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med mer än 300 genomförda. För att hjälpa alla dem som väntar på ett nytt organ skulle det räcka att det identifierades ett trettiotal fler donatorer per år.

 • Ny metod identifierar anlag för ärftlig tarmcancer

  26 januari 2015

  Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna och orsakas till stor del av ärftliga faktorer. Nu har forskare genom en ny genetisk metod förbättrat diagnosmöjligheterna för patienter med ärftlig tjock- och ändtarmscancer.

 • Blodgivarutmaning ger en tredjedels miljon till kampen mot ebola

  14 januari 2015

  Givmilda blodgivare över hela landet gjorde Sahlgrenska Universitetssjukhusets blodgivarutmaning till en succé. Totalt har en tredjedels miljon samlats in till Läkare utan gränsers kamp mot ebola i Västafrika.

 • Dags att söka sommarjobb hos oss!

  13 januari 2015

  Rekryteringen inför sommaren är i full gång, så skicka gärna in din ansökan redan i dag. Här kan du läsa mer om våra sommarvikariat samt om det nystartade kliniska basåret för nyexaminerade sjuksköterskor. Vi ser fram emot din ansökan!

 • Rekordmånga besök på barnakuten – men många kan undvikas

  30 december 2014

  Akuten på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har under 2014 haft fler besök än något tidigare år. Men barnen blir inte sjukare, däremot tar allt fler föräldrar sina barn till barnakuten för besvär som kan tas omhand på en vårdcentral.

 • En lyssnarfavorit gör comeback i Vinter i P1

  29 december 2014

  Agnes Wold blev en av årets populäraste sommarpratare och får nu äran att vinterprata i P1 den 30 december. Här berättar hon om det kommande programmet och reaktionerna på hennes sommarprat.

 • Så undviker du ett besök på akuten i jul

  23 december 2014

  Drick alkohol med måtta, undvik stora folksamlingar och se till att kocken bakom julbordet är frisk. Det är akutläkarnas bästa tips för hur du undviker ett besök på akuten i jul och nyår.

 • Julens tio goda råd

  16 december 2014

  Julen närmar sig med stormsteg. För många innebär det att man kanske äter lite mer än vanligt. Vår näringsfysiolog Ingrid Larsson har tittat på Livsmedelsverkets 10 råd om hälsosam mat och fysisk aktivitet och hur de kan anpassas till julens överflöd.

 • ​Sahlgrenska och Harvard grundar gemensamt forskningsinstitut

  16 december 2014

  Att läkare gör avsteg från bestämda riktlinjer eller behandlingar händer regelbundet. Däremot är det ovanligt att kunskapen dokumenteras. Det ska Sahlgrenska Universitetssjukhusets och Harvard Medical Schools nya, gemensamma forskningsinstitut ändra på.

 • Tillfällig avstängning av äggstockarna minskar risken för återfall i bröstcancer bland yngre kvinnor

  12 december 2014

  För majoriteten av yngre kvinnor som haft bröstcancer kan en tillfällig avstängning av äggstockarna minska risken för återfall i sjukdomen med 22 procent. Det visar en ny internationell studie som i Sverige har letts av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Kontroversiell diagnos trots stora medicinska framsteg

  01 december 2014

  Även om risken är extremt låg att bli smittad av en välbehandlad patient med hiv idag kvarstår ett stigma kring sjukdomen. I samband med World Aids Day berättar Magnus Gisslén och Ylva Bergström hur sjukhuset arbetar med patienter med hiv på sjukhuset.

 • Okunskap leder till stigmatisering och utsatthet för MRSA-smittade

  01 december 2014

  Att smittas av MRSA-bakterien påverkar livet långt utanför vårdmiljön. Eva Skyman från Vårdhygien har i sin studie undersökt MRSA-patienters upplevelser av att vårdas under isolering och stigmatiseringen som följer smittan.

 • Rökningens okända effekt på läkemedel

  21 november 2014

  Ett liv utan cigaretter skulle för många människor kunna innebära lägre medicindoser, färre biverkningar och mer pengar i plånboken. Ändå är det få som känner till att rökning påverkar flera olika läkemedel.

 • Gustav Trägårdh lagar sjukhusens julmeny

  21 november 2014

  Årets julmeny som kommer att serveras inom Västra Götalandsregionen har skapats av stjärnkocken Gustav Trägårdh. På tisdagen kom han till köket på Sahlgrenska sjukhuset för att provlaga menyn tillsammans med regionens köksmästare.

 • Samtal med patienter i entréerna gav intressant information

  21 november 2014

  Att kunna boka tid via nätet var ett önskemål som ofta återkom när representanter för sjukhusets styrelse och ledningsgrupp under ett par timmar intervjuade patienter under Café i entré. Det är en fråga som sjukhusledningen nu ska arbeta med.

 • Tio frågor om drogen spice

  20 november 2014

  Drogen spice har blivit allt vanligare bland unga och det är något Kai Knudsen fått erfara i sitt arbete som läkare inom intensivvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är expert på drogrelaterade överdoser och svarar här på tio frågor om spice.

 • Alla måste vara medvetna om barns rättigheter

  20 november 2014

  Idag fyller barnkonventionen 25 år. På vårt sjukhus har 128 barnrättsombud utbildats de senaste åren. De finns inom olika verksamheter för att bevaka rättigheter både för barn som är patienter och barn som är närstående till vuxna patienter.

 • Välkommen på föreläsning!

  14 november 2014

  Under hösten bjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset in allmänheten till föreläsningar, som handlar om hälsa och sjukdomar hos barn och tonåringar. På årets sista föreläsning på tisdag 18 november är temat "När tonåringar mår dåligt".

 • Psykiatriska mottagningar slås ihop och flyttar

  07 november 2014

  Den 7 november och den 17 november öppnar två nya mottagningar, Psykiatrimottagning Mölndal och Psykiatrimottagning Gamlestaden. Dessa bildas då flera mottagningar slås ihop till två. Sammanslagningarna sker för att alla patienter ska få lika god vård.

 • Blodgivarutmaning för eboladrabbade länders skull

  04 december 2014

  Nu utmanar Sahlgrenska Universitetssjukhuset landets blodcentraler i ett försök att få in mer pengar till eboladrabbade länder. Sjukhusets ST-läkare Arash Izadkhasti är själv blodgivare och har med egna ögon upplevt ebolaepidemin i Sierra Leone.

 • Tryggare start för nya sjuksköterskor genom satsning på basår

  28 oktober 2014

  Nästa år kommer nyexaminerade sjuksköterskor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få en tryggare arbetsstart. Då startar ett kliniskt basår som ger dem en ordentlig introduktion till det praktiska omvårdnadsarbetet.

 • Bengt-Åke Henriksson fick utmärkelse för engagemang i donationsfrågan

  24 oktober 2014

  I torsdags tog Bengt-Åke Henriksson emot årets hedersutmärkelse från Livet som Gåva för sitt engagemang för donation av organ och vävnader.

 • Bemötande och förtroende får högst betyg när patienterna säger sitt

  24 oktober 2014

  Patienterna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är mycket nöjda med bemötandet och har stort förtroende för vården. Det visar den nationella patientenkäten som i år fokuserar på somatisk och psykiatrisk specialistvård.

 • Tobias Nordin blev Framtidens ledare i sjukvården 2014

  22 oktober 2014

  Nu står det klart att Framtidens ledare i sjukvården 2014 är Tobias Nordin, verksamhetschef för Psykiatri Affektiva I på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här berättar han om vinsten och förväntningarna inför den kommande Harvardvistelsen.

 • Svenskbyggd maskin ger fler patienter chans till lungtransplantation

  13 oktober 2014

  Forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nu testat en ny metod som gör det möjligt att använda lungor som tidigare ratats. Med metoden har redan 22 ytterligare lungpatienter blivit transplanterade i Göteborg.

 • Mare Teinlum-Kruse

  Strokesjuksköterska på Sahlgrenska vann Vårdförbundets pris

  10 oktober 2014

  Strokesjuksköterskan och teamledaren Mare Teinlum-Kruse vann Vårdförbundets pris på 250 000 kronor vid en högtidligt prisutdelning i Stockholm på onsdagen. Priset fick hon för sitt arbete med understödd hemgång vid stroke.

 • Professor Mats Brännström

  Första barnet fött efter livmoderstransplantation

  04 oktober 2014

  I går spreds nyheten om det första barnet som fötts efter en livmodertransplantation i Göteborg.

 • Installationskonst om det mänskliga i den sjuka kroppen

  24 september 2014

  Vid sex tillfällen från och med idag och resten av veckan inbjuder Medicinhistoriska museet till ett scenkonstverk om det mänskliga i den sjuka kroppen och vårdens historia.

 • Nu blir det enklare att ha koll på läkarintygen

  15 september 2014

  Nu kan du enkelt ta del av dina läkarintyg på nätet tack vare en nystartad tjänst. Här får du lite mer information om tjänsten och hur du gör för att använda den.

 • sjukgymnastik

  Sjukgymnastiken byter namn till fysioterapi

  04 september 2014

  Den 8 september byter sjukgymnastiken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset namn till fysioterapi. Sjukgymnasterna kommer framöver att heta fysioterapeuter, helt i linje med den internationella beteckningen.

 • Kvalitetsdirektör Nina Nelson

  Patienter inbjöds att svara på frågor om sin delaktighet i vården

  02 september 2014

  På måndagen kunde patienter som besökte sjukhuset svara på frågor om hur delaktiga de kände sig i sin vård. De kunde också föra fram åsikter till sjukhusets representanter i Café i entré.

 • Livsviktigt om organdonation

  30 augusti 2014

  Människor dör i kön i väntan på organdonation. Trots att svenskarna är bland de mest positiva till organdonation i Europa missar vi fler möjliga donatorer än andra länder.

 • Säkerhet på rätt sätt är viktigt inom psykiatrin

  23 juli 2014

  I juli-numret av tidningen Faktum granskas bland annat säkerheten inom psykiatrin. Här förklarar vi hur vi arbetar med säkerhetsfrågor inom psykiatrin.

 • Bedömningsbilen spar patienter onödiga akutbesök

  18 juli 2014

  Med en första bedömning i hemmet slipper mer än hälften av patienterna besöka akuten i onödan. Nu utökas det framgångsrika konceptet med ytterligare en bedömningsbil på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Replik till uppmärksammat blogginlägg

  09 juli 2014

  En miss i schemaläggningen ledde till en ovanligt hektisk natt i maj för en sjuksköterska på en av våra akuter. Här ger vi bakgrunden till ett uppmärksammat blogginlägg på en av Vårdförbundets bloggar.

 • Stor satsning när vården till för tidigt födda barn samlas på ett sjukhus

  07 juli 2014

  Färre transporter, renodlad intensivvårdsavdelning och minskad risk för smittspridning. Det är några av fördelarna när all vård till för tidigt födda barn flyttas till renoverade och rymligare lokaler på Östra sjukhuset under 2015.

 • Sjukhuset syns på Almedalsveckan

  02 juli 2014

  Årets Almedalsvecka är i full gång. På plats finns flera av sjukhusets medarbetare som medverkar i olika seminarier och debatter anordnade av andra, exempelvis Boel Mörck från reumatologin och Anette Falkenroth, ny medicinsk informationsdirektör.

 • Två av fyra finalister till Vårdförbundets pris från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  25 juni 2014

  Bland 55 sökande till Vårdförbundets pris 2014 har en expertjury utsett fyra finalister. Två av dem kommer från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har nu chans att vinna en halv miljon kronor.

 • Så kommer du i kontakt med oss i sommar

  25 juni 2014

  Nu är det sommartider och våra telefontider ser lite annorlunda ut. Här tipsar vi om hur du får reda på vilka telefontider som gäller, hur du kontaktar oss via webben och vad du gör om du behöver sjukvårdsrådgivning i sommar.

 • Radion uppmärksammar sjukhusets arbete med barn som är anhöriga

  23 juni 2014

  Hur mår barnen när mamma, pappa eller andra släktingar blir sjuka? På Thoraxintensiven, TIVA, på Sahlgrenska sjukhuset är medarbetarna starkt engagerade i att ge stöd till barn som är anhöriga, visar inslaget i Studio Ett i Sveriges Radio P1.

 • Ny vårdavdelning för vuxna patienter med ätstörningar

  17 juni 2014

  I maj 2015 öppnar en helt ny vårdavdelning för patienter med ätstörningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Satsningen görs för att förbättra vården för vuxna patienter med ätstörningar och erbjuda vård närmare hemmet.

 • Kom till Nordstan och lär mer om patientens rätigheter

  12 juni 2014

  I början av nästa vecka, den 16-17 juni, har du chans att lära dig mer om möjligheter, rättigheter och olika e-tjänster inom hälso- och sjukvården. Kom till Nordstan och träffa representanter från Västra Götalandsregionen.

 • Så blir du kvitt tobakssuget för gott!

  30 maj 2014

  Om du har funderat på att sluta röka eller snusa är den 31 maj en bra dag. Då är det Internationella tobaksfria dagen och vi har laddat med tips som hjälper dig att sluta med tobaken och hålla dig ifrån den för gott.

 • Sahlgrenska och AstraZeneca i nytt forskningssamarbete

  19 maj 2014

  Respiratoriska och inflammatoriska sjukdomar utgör en stor börda för både individen och samhället. Nu inleder AstraZeneca och Sahlgrenska akademin ett nytt samarbete för att stärka forskningen och läkemedelsutvecklingen inom flera globala folksjukdomar.

 • ”Cykelambulansen” till undsättning under Göteborgsvarvet

  16 maj 2014

  I år kan alla deltagare i Göteborgsvarvet känna sig extra trygga om något skulle hända under loppet. Sex stycken ”cykelambulanser” kommer att vara redo med första hjälpen till de som blir sjuka, skadar sig eller går ut lite för hårt.

 • Nu flyttar akutmottagningen på Östra sjukhuset

  08 maj 2014

  Den 8 maj flyttar akutmottagningen på Östra sjukhuset tillfälligt till nya lokaler i ett och ett halvt år. Här berättar akutläkaren Tobias Carlson om hur man flyttar en akutmottagning och hur det kommer att påverka dig som patient.

 • Risk för smitta trots noggranna hygienrutiner

  07 maj 2014

  En neonatalavdelning på Östra sjukhuset har drabbats av ett utbrott av tarmbakterien serratia marcesens. . Här förklarar vårdenhetsöverläkare Elisabet Hentz varför smittan trots allt har etablerats på avdelningen.

 • Neonatalavdelning på SU drabbat av bakterieutbrott

  06 maj 2014

  En neonatalavdelning på Östra sjukhuset har drabbats av ett utbrott av tarmbakterien serratia. Flera för tidigt födda barn är smittade och i ett fall kan infektionen vara en bidragande orsak till att ett barn avlidit.

 • Stjärnkock lagar Valborgsmaten på SU

  29 april 2014

  På Valborgsmässoafton blir det extra fint för patienter och personal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Då kommer stjärnkocken från Sjömagasinet i Göteborg Gustav Trägårdh att ställa sig i sjukhusköket och tillaga årets Valborgsmeny.

 • Nyupptäckt fästingsmitta främst en risk för redan sjuka

  28 april 2014

  En nyupptäckt, fästingburen bakterie ligger bakom åtminstone sex sjukdomsfall i Sverige. En ny studie visar att fästingbakterien främst innebär en risk för personer som redan har andra sjukdomar och som får immunhämmande läkemedel.

 • Långa väntetider på barnakuten när många söker vård för ej akuta besvär

  26 april 2014

  Det är risk för långa väntetider på barnakuten för tillfället. Anledningen är att många föräldrar besöker barnakuten med sina barn trots att besvären hade kunnat tas omhand på en vårdcentral.

 • Spring för livet - anmäl till Blodomloppet!

  22 april 2014

  Den 2 juni går startskottet för årets Blodomlopp. Du kan gå, jogga eller springa tio kilometer - och framför allt ha kul med jobbkompisar och vänner i Slottsskogen. Loppet uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen och behovet av fler blodgivare.

 • Tillfällig flytt när framtidens akutmottagning byggs på Östra sjukhuset

  16 april 2014

  Akutmottagningen på Östra sjukhuset ska byggas om för framtiden och flyttar därför tillfälligt under ett och ett halvt års tid. Den 8 maj 2014 går flyttlassen men redan nu är arbetet med att förbereda för framtidens akutmottagning i full gång.

 • Bertil Andersson

  "Du behöver inte vara rädd att organ ska doneras innan du är avliden"

  03 april 2014

  Det finns ingen anledning att vara rädd för att ens organ kommer att doneras innan man är avliden. Vår donationsansvarige läkare Bertil Andersson förklarar hur sjukvården försäkrar sig om att en patient verkligen är avliden innan organdonation är aktuell.

 • Ny metod för att behandla cancer upptäckt

  03 april 2014

  Forskare från fem svenska universitet har upptäckt en ny metod att behandla cancer på. Behandlingen har testats framgångsrikt på mänskliga tumörer från patienter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ger hopp om nya behandlingar inom ett par år.

 • Fler godkända läkarintyg när arbetsterapeuten får hjälpa till att bedöma sjukskrivnas arbetsförmåga

  20 mars 2014

  Genom att låta arbetsterapeuter bedöma sjukskrivnas aktivitets- och arbetsförmåga har antalet godkända läkarintyg ökat med 62,9 procent. Det är resultatet av ett förbättringsarbete inom psykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Karolina Jabbar

  Ny metod kan diagnostisera fruktad cancerform

  18 mars 2014

  Cancer i bukspottskörteln upptäcks ofta sent, vilket ger en väldigt dålig prognos och få behandlingsalternativ. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu utvecklat en metod som med 97 procents säkerhet identifierar cancerns synliga förstadier.

 • Karin Kolberg

  Forskare: Ge bröstcancerpatienter mer psykologiskt stöd

  17 mars 2014

  För kvinnor som drabbas av bröstcancer är det oron för barnen som är främsta oroskällan. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin, som menar att drabbade kvinnor i ett tidigt skede bör erbjudas stöd av psykolog eller kurator.

 • Pollensäsongen är snart här – hög tid att se över sina allergimediciner!

  14 mars 2014

  Vår, solsken och värme. Visst låter det härligt? Men för vissa innebär det rinnande näsa, kliande ögon och orimlig trötthet eftersom våren också betyder att pollensäsongen snart är här. Här är tre tips till dig som är pollenallergiker.

 • Från idé till verklighet med hjälp av Innovationsslussen

  14 mars 2014

  På Ögonmottagningen i Mölndal har de länge haft problem med vattnet när de spolar ögonen på patienterna. Men en bra idé från en undersköterska på avdelningen har nu löst problemet.

 • Börje Haraldsson

  Hopp om lösning för tidigare obotlig njurcancer

  13 mars 2014

  Forskare kan vara på gång att hitta ett potentiellt botemedel för metastatisk njurcancer, en typ av cancer som idag är helt obotlig. En första klinisk studie på människor planeras i början av 2015.

 • Digital metod ger stöd åt syskon till cancersjuka barn

  10 mars 2014

  Barn vars syskon drabbas av cancer får ofta för lite stöd. Det kan leda till psykisk ohälsa. En enkel metod baserad på digitala medier kan vara en effektiv hjälp visar Margareta Jenholt Nolbris, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, i sin forskning.

 • Barbro Fridén - tredje viktigaste kvinnan inom välfärden

  05 mars 2014

  Sjukhusdirektör Barbro Fridén har av tidningen Dagens Samhälle blivit utsedd till den tredje viktigaste kvinnan inom den svenska välfärden.

 • Graviditetsförsök har påbörjats för livmodertransplanterade

  03 mars 2014

  Våren 2013 genomförde ett forskar- och läkarteam vid Göteborgs universitet den sista av totalt nio livmodertransplantationer. En vetenskaplig utvärdering publiceras nu i Fertility and Sterility. Nu inleds försök att se om kvinnorna kan bli gravida.

 • Gratis föreläsning: Alla har rätt till vård i livets slutskede

  28 februari 2014

  Få svenskar vet vad sjukvården kan erbjuda om de själva eller deras närstående skulle drabbas av en livshotande sjukdom. Den 4 mars har du chansen att få lära dig mer under en gratis föreläsning på Svenska mässan.

 • Föreläsning för allmänheten "Uppkopplad – på gott och ont"

  27 februari 2014

  Vi bjuder in till en öppen föreläsning på temat "Uppkopplad - på gott och ont". Föreläsningen kommer att hållas på Konferenshallen på Lindholmen Conference Centre den 4 mars. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.

 • Nu blir Sahlgrenska Universitetssjukhuset helt rökfritt

  27 februari 2014

  Nu tar Sahlgrenska Universitetssjukhuset ytterligare ett kliv i sitt hälsofrämjande arbete mot minskad rökning i samhället. Sjukhuset blir det första universitetssjukhuset i landet med ett helt rökfritt sjukhusområde.

 • Fantomsmärtor minskar när amputerad arm sätts i arbete

  26 februari 2014

  Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan har utvecklat en ny metod i samarbete med bland andra Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att behandla fantomsmärtor efter amputationer. Metoden har testats på en patient som har haft svåra fantomsmärtor i 48 år.

 • ”Städpersonalen har största ansvaret för städningen”

  18 februari 2014

  I Rapport och Västnytt har det rapporterats om bristande städning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här förklarar kommunikationsdirektör Joakim Kenndal ett felaktigt svar om sjuksköterskornas ansvar i frågan.

 • Televäxeln åter i full funktion

  18 februari 2014

  Störningarna i sjukhusets televäxel är nu avhjälpta och telefonin fungerar som vanligt.

 • Unga med svår fetma kan få operation

  06 februari 2014

  Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus blir först i landet med att erbjuda magsäcksoperationer till ungdomar under 18 år med svår fetma. Lyssna på Sveriges Radios nyhetsinslag.

 • Övernattning för patienter sparar vårdplatser

  03 februari 2014

  På Högsbo övernattning kan patienter med lång resväg sova över natt om de ska opereras tidigt nästa morgon eller om de har flera behandlingar under veckan och inte kan resa hem emellan. Syftet är att frigöra vårdplatser i slutenvården.

 • AKUT-logo

  Västra Götalandsregionen står bakom världens bästa strokekampanj

  31 januari 2014

  Den nationella strokekampanjen, som startades i Västra Götalandsregionen, har blivit utsedd till världens bästa strokekampanj. Initiativtagare till kampanjen var bland annat Lars Rosengren, överläkare inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • SU svarar på kritik mot Kontaktpunkten

  29 januari 2014

  Det har rapporterats i media om att det har varit stora problem med införandet av Kontaktpunkten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därför har vi ställt ett antal frågor till verksamhetschefen för Kontaktpunkten, Jan-Olof Andrén.

 • Anne Skånberg, HR-chef

  Läs GP-chatten om vårdlöner och bemanning

  28 januari 2014

  Vårdlöner och bemanning diskuterades på GPs webbsida i en chatt med HR-chef Anne Skånberg tisdagen 28 januari. Här kan du läsa hela chatten.

 • Studie om hjärtinfarktsvård publicerad i The Lancet

  24 januari 2014

  En omfattande studie med mer än 400 000 patienter publicerades igår i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. En av medförfattarna till studien är Anders Jeppsson, professor och överläkare vid Verksamhetsområde Kärl-Thorax.

 • Kommentar till SVT:s Aktuellt inslag om cancerköer

  20 januari 2014

  Igår visades ett inslag i SVT:s Aktuellt som bland annat handlade om väntetider inom specialiserad cancervård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Chefläkare Mats Tullberg intervjuades i det aktuella fallet.

 • Nu går det att ringa till Kontaktpunkten igen

  13 januari 2014

  Ett problem i en växelstation hos Tele2 har gjort att det har varit svårt att nå Kontaktpunkten. Nu är felet åtgärdat och det går återigen att ringa till Kontaktpunkten.

 • Bertil Andersson, donationsansvarig läkare

  Bioreklam ska hjälpa fler att ta ställning till donation

  03 januari 2014

  I januari kommer en reklamfilm uppmana biobesökare att fundera över om de vill donera sina organ och vävnader när de dör. I dagens P4 Morgon Göteborg intervjuades donationsansvarig läkare Bertil Andersson som är en av dem som står bakom initiativet.

 • Färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtoperation

  19 december 2013

  Betydligt färre barn behöver blodtransfusion i samband med hjärtkirurgi om man mäter blodets förmåga att koagulera i samband med operation. Det visar en avhandling av narkosläkare Birgitta Romlin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

 • Elmir Omerovic och Malin Levin får medel till forskartjänster av Hjärt-Lungfonden

  18 december 2013

  Två medarbetare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive Sahlgrenska akademing får anslag till tre års forskning av Hjärt-Lungfonden. Deras forskning ska bidra till nya framsteg inom behandling av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

 • Göran Bergström

  Forskningspengar till stort hjärt-lungprojekt

  22 november 2013

  Det unika forskningsprojektet SCAPIS får nu också bidrag från Vetenskapsrådet. "Bidraget innebär bland annat att projektet kan köpa in ytterligare två avancerade datortomografer", berättar forskningsledare Göran Bergström.

 • Anne Börjesson Hanson

  Lovande alzheimerläkemedel undersöks i omfattande EU-studie

  08 november 2013

  En omfattande europeisk studie undersöker om ett läkemedel som används mot högt blodtryck även kan hjälpa patienter med Alzheimers sjukdom. EU satsar nära 6 miljoner euro på projektet, där Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset deltar.

 • Professorn och läkaren Michael Olausson

  400 000 kronor till stamcellsforskning

  05 augusti 2013

  Professorerna Suchitra Holgersson och Michael Olausson har fått 400 000 kronor till sin stamcellsforskning. Forskningsprojekten lägger grunden för att i framtiden kunna reparera organ, istället för att transplantera.

 • Minskad allergirisk hos barn vars föräldrar suger på barnets napp

  07 maj 2013

  En ny studie visar att vanan att rengöra barnets napp genom att suga på den, stärker barnets allergiskydd. Allergiläkaren Agnes Wold leder forskarteamet vid Sahlgrenska akademin med bland andra barnläkaren Bill Hesselmar.

 • Anna-Karin Collén

  Ökad risk för hjärtsjukdom för gravida med högt blodtryck

  09 april 2013

  Kvinnor med högt blodtryck under graviditeten har en ökad risk för högt blodtryck även 40 år efter havandeskapet, vilket i sin tur medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin.

 • Totalförlamade får snabbare greppet åter med ny metod

  25 mars 2013

  Om flera operationer utförs samtidigt kan totalförlamade personer få en bättre möjlighet att gripa och öppna handen. Dessutom förkortas rehabiliteringstiden. Det visar en studie av överläkare Carina Reinholdt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Nya mediciner mot malignt melanom

  19 mars 2013

  Antalet cancerfall ökar, hudcancer är den form som ökar mest. Nu ser Ulrika Stierner, överläkare på onkologiska kliniken på Sahlgrenska Universitetsjukhuset ett stort genombrott i den medicinska behandlingen av melanompatienter, tack vare nya mediciner.

 • Överläkare Per Arnell

  Fyra EU-miljoner till forskning om mjukdelsinfektioner

  01 februari 2013

  Sahlgrenska Universitetssjukhuset får fyra miljoner kronor från EU-kommissionen för att bedriva forskning om akut livshotande mjukdelsinfektioner. Överläkare Per Arnell är en av initiativtagarna till projektet.

 • Äldres läkemedelsbehandling kan förbättras

  23 januari 2013

  Omkring 185 000 äldre i Sverige använder Apotekets tjänst ApoDos för att hantera sina läkemedel. Men en studie visar på vissa brister med ApoDos.

 • Stora skillnader i hjärtvården vid Göteborgs akutmottagningar

  16 januari 2013

  Väntetiden på en kranskärlsröntgen för patienter med akuta hjärtsymtom kan skilja 50 timmar beroende på till vilken akutmottagning i Göteborg du kommer. Det visar en ny avhandling.

 • Antalet amputationer hos diabetessjuka kan halveras

  10 januari 2013

  Var 30:e sekund tvingas någon att amputera sin fot till följd av diabetes. Men enkla åtgärder skulle halvera antalet, vilket stöds av en studie. En av forskarna är leg. ortopedingenjör Ulla Tang, verksam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Bild av öra

  Nytt implantat ersätter skadat mellanöra

  13 december 2012

  Döva kan få normal hörsel med ett nytt implantat som ersätter mellanörat. Den världsunika uppfinningen från Chalmers har godkänts av läkemedelsverket för en klinisk studie. I veckan opererades den första patienten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 • Bristande kunskap om snarkning hos barn

  29 november 2012

  Barn som ofta är trötta på dagarna kan lida av andningsstörningar under sömnen. Under läkarstämman presenteras en studie som visar att barns sömnproblem inte uppmärksammas tillräckligt. Kunskapen om besvären behöver öka både hos föräldrar och i sjukvården

 • Lyckat pilotprojekt banar väg för större studie

  29 november 2012

  Under 2012 har ett av de största forskningsprojekten någonsin i Sverige inom hjärta, kärl och lungor genomförts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 1000 utvalda göteborgare har deltagit.

 • Hans Carlsten

  Prestigefyllt forskningspris till reumatologläkare på vårt sjukhus

  26 november 2012

  Professor Hans Carlsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg får Pfizers stora forskningsstipendium 2012. Han belönas för sin innovativa och målinriktade forskning om östrogenets påverkan på immunsystemet vid behandling av reumatisk sjukdom.

Kontakt

 

Ikon för RSS Prenumerera på nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Har du programmet FeedReader eller någon annan RSS-läsare på din dator kan du prenumerera på nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Kopiera länken ovan och klistra in den som "Ny kanal" i FeedReader.

uiqt|wBzmlis|qwvmv5{}H%vozmoqwv5{mzmlis|qwvmv5{}H%vozmoqwv5{muiqt|wBzmlis|qwvmv5{}H%vozmoqwv5{mzmlis|qwvmv5{}H%vozmoqwv5{muiqt|wB{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m