Se upp i svampskogen!

Det gäller att vara försiktig ute i svampskogen. Bland godbitarna kan det kan gömma sig riktigt lömska och giftiga svampar. Vissa kan till och med leda till döden.

Flugsvamp

Varje år får giftinformationscentralen mellan 1000 och 2000 förfrågningar om svampförgiftning. Av dem är 100 till 200 förgiftningar och mellan tio och tjugo är allvarliga sådana.

Johan Holmdahl, specialistläkare i njurmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Johan Holmdahl är specialistläkare i njurmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En svamp som ofta förväxlas är den toppiga giftspindelskivlingen, som ofta växer bland kantarellerna. Det krävs inte mycket sådan svamp innan du blir varse att allt inte är som det ska. Det kan vara en allmän sjukdomskänsla till ryggsmärtor och törst. Förgiftningen kommer smygande och tar upp till en vecka att bryta ut ordentligt – och då är det högt vatten.
– Sök genast vård, säger Johan Holmdahl, specialistläkare i njurmedicin och svampexpert på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det finns människor vars njurvärden neutraliseras ganska snabbt, medan andra kräver livslång njurdialys och transplantation.

Han uppmanar därför alla som har anledning att misstänka förgiftningssymptom att snabbt söka vård. Det finns tyvärr inget motgift som sjukvården kan ge men det är viktigt att noggrant få sin njurfunktion kontrollerad.
– Det luriga är att du kan ha gravt nedsatt njurfunktion utan att visa några direkta förgiftningssymptom. Därför är det viktigt att följa värdena på blodprover och kolla så njurvärdena inte plötsligt skenar iväg, säger Johan Holmdahl.

Johan Holmdal på dialysmottagningen.

Dialys har räddat många som drabbats av svampförgiftning, säger Johan Holmdahl.

Statistiken visar att en tredjedel av dem som drabbas av njursvikt till följd av svampförgiftning får en kronisk njurskada, en tredjedel blir helt återställda och en tredjedel får viss njurskada, som inte kräver dialys.
– Hade vi inte haft dialys så skulle många fler avlida av svampförgiftning.
En ny njure kan vara en utväg. Ofta är det en familjemedlem som kan donera en njure som kan transplanteras in hos den sjuka. Men om en hel familj äter av samma förgiftade svamprätt finns ju inte den möjligheten, menar Johan Holmdahl.

Utöver den toppiga giftspindelskivlingen, som drabbar njurarna, varnar han också för vit flugsvamp, som ibland förväxlas med champinjon. Dess gift slår sig istället på levern. Den är direkt livshotande då möjligheten att ersätta leverfunktionen till dess en ny lever kan transplanteras är mycket begränsad. 
Sjukhusvård, medicin och ytterst en transplantation av levern är det som kan bli aktuellt.
– Det är en mycket allvarlig förgiftning och det förekommer att patienter dör i väntan på en ny lever, förklarar Johan Holmdahl.

Han tycker att man ska satsa på de ”säkra korten” i svampskogen, som kantarell, Karl Johan och andra soppar. För att lära sig att plocka säkert tycker han att man helst ska gå med någon kunnig svampexpert. Det finns exempelvis trevliga svampexkursioner som arrangeras av studieförbunden och så har vi Botaniska trädgårdens svamputställning på höstkanten.
– Man ska aldrig ta några risker då man är ute och plockar svamp. Det är farliga grejor och det är de som chansar som riskerar att bli svampförgiftade, säger överläkare Johan Holmdahl. 

Vit flugsvampGifthättingStenmurkla

Vit flugsvamp, gifthätting och stenmurkla är alla exempel på farlig giftsvamp.


Text: Göran Samuelsson
Foto: Marianne Thulin, Ann Louise Leikin samt Hans Marklund

FAKTA: Olika svampsorter orsakar skilda former av svampförgiftningar.

  • Bolmörtskivling, giftchampinjon, giftkremla, kastanjemusseron är exempel på svampar som ger lindriga förgiftningssymptom som dock inte kräver sjukhusvård.
  • Brun flugsvamp, panterflugsvamp, röd flugsvamp och en del skivlingar är exempel på svampar som kan ge förgiftningar som drabbar nervsystemet och orsakar muskelkramper, förvirring och hallucinationer. Symptomen kommer snabbt och du måste söka vård.
  • En annan grupp giftiga svampar är dem som skadar kroppens inre organ. Här hittar du bland annat lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, och gifthätting  och symptomen kommer åtta till 24 timmar efter det du ätit dem. Förgiftningen visar sig först som diaréer och kräkningar. Efter något dygn drabbas levern och tillståndet blir då livshotande. Uppsök sjukhus direkt!
  • Toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling tillhör en annan grupp av svamp som innehåller ett gift som ger sig på njurarna, som också kräver omedelbar sjukhusvård. Förgiftningen kommer smygande och först efter tre till sju dygn med en allmän sjukdomskänsla i kroppen med huvudvärk, trötthet, frossa, ryggvärk och stark törst.

Fakta från www.giftinformationscentralen.se

En bok med mycket verklighetstrogna bilder som Johan Holmdahl rekommenderar:
Giftsvampar och svampgifter av Hans Persson, Pelle Holmberg, Hans Marklund och Siw Muskos. Brevskolan. Folkrörelsernas Utbildningsförlag.

uiqt|wB&tqvli5s}ttmvjmzoH%vozmoqwv5{mtqvli5s}ttmvjmzoH%vozmoqwv5{muiqt|wB{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m