Så skyddar du öronen bäst under konserten

Ska du på konsert och vill försäkra dig om att njuta av konserten samtidigt som du skonar hörseln? Hörselexperten Radi Jönsson ger tips på hur du skyddar hörseln så att du även i framtiden kan njuta av konserter.

Radi JönssonFör den som inte skyddar öronen under konserter finns risken att drabbas av otrevliga besvär som tinnitus och hörselnedsättning. Har man tur går problemen över efter ett par dagar, annars finns risken att de hänger kvar i både veckor, månader och år, säger Radi Jönsson, överläkare på audiologiska mottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Hörselsystemet är ett extremt känsligt system. I innerörat finns det 3000 inre hårceller som för information om ljud till hjärnan. Om dessa skadas påverkar det hela hörselsystemet och förstörs dem kommer de aldrig tillbaka.

En billig hörselförsäkring

Som tur är finns det ett väldigt enkelt sätt att skydda sin hörsel på: med öronproppar. De vanligaste modellerna är följande:

Engångs- och flergångsöronproppar
Det här är de allra billigaste öronpropparna och går vanligtvis att Till vänster: flergångsöronproppar, till höger: engångsöronpropparköpa på apotek eller järnaffär i enpack eller flerpack. De finns i två olika utförande. Det finns dels de mjuka öronpropparna som går att forma och kan betraktas som engångsöronproppar. Sen finns det dem som ser ut som små granar och kan användas flera gånger.


Musikerproppar
Dessa öronproppar liknar också små granar till formen och finns att köpa för drygt 200 kronor i utvalda affärer. Eftersom de går att använda många gånger är det en bra investering för den som besöker många konserter. Fördelen med dessa är att de släpper igenom ljud mer frekvensanpassat och gör att du kan uppleva musiken bättre.

Vilken sort du väljer spelar ingen roll, kolla bara så att de dämpar ljudet med minst 20 decibel. Se även till att du väljer rätt storlek annars kommer de inte att fungera ordentligt.
– Det kan vara svårt att veta vilken storlek man ska ha eftersom man inte kan testa dem. Ta då hellre en större storlek om du är osäker på vilken du ska välja, säger Radi Jönsson.

Viktigt att sätta i öronpropparna rätt

Lika viktigt som att använda öronproppar är det att du sätter i dem på rätt sätt för att de verkligen ska göra nytta. Så här gör du:

1. Om du använder engångsöronproppar ska du rulla dem mellan fingrarna. 2. När de blivit riktigt smala är de redo att stoppas in i örat. 3. Dra lätt i örat med motsatt hand, det vill säga vänster hand för högerörat och tvärtom. Lättast är att ta armen bakom huvudet för att kunna räta ut hörselgången. 4. Stoppa in öronproppen ordentligt och håll kvar tills den återfått formen. Tänk dock på att det inte ska göra ont, då har du stoppat in öronproppen för långt. 5. Nu ska öronproppen sitta ordentligt och du ska märka att ljudet har dämpats.

Bättre ljudupplevelse

Nu ska du vara väl skyddad mot ljudnivåerna på konserten och det enda du bör tänka på är att hålla öronpropparna i under hela konserten. Om du nu är en av dem som tror att öronproppar försämrar musikupplevelsen och att musiken endast kommer till sin rätta riktigt högt så kanske följande ord från Radi Jönsson kan trösta dig.
– Örat ärgjort för att uppfatta ljud som håller sig inom de ljudnivåer som förekommer vid mänsklig kommunikation, det vill säga mellan 40-75 decibel. Blir ljudnivån högre än så får örat svårt att uppleva den dynamik som finns i ljudet vilket gör att det helt enkelt låter sämre.

Checklista inför konsertbesöket

  • Skaffa ett par öronproppar som du testar innan konserten. Tänk på att de ska dämpa minst 20 decibel för att ha en god effekt, hur mycket de dämpar ska stå på förpackningen.
  • Ät multivitamintabletter så att du får i dig extra antioxidanter. Om du skulle drabbas av en tillfällig hörselskada hjälper antioxidanterna örat att reparera skadan.
  • Undvik att stå allt för nära högtalarna eftersom ljudnivån är högre där.
  • Ha i öronpropparna under hela konserten. Risken finns att örat skadas av det höga ljudet om du tar ut dem för att till exempel höra vad en vän säger.

Text och foto: Stefan Sarajärvi

 

uiqt|wB{|mniv5{iziriz%vqH%vozmoqwv5{m{|mniv5{iziriz%vqH%vozmoqwv5{muiqt|wB{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m{iptozmv{si5}vq%vmz{q|m|{{r}sp}{m|H%vozmoqwv5{m